Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy chlebek z mąki żytniej i tortowej.

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Najpierw zrobić rozczyn. W tym celu drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą. Dodać do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy, jogurt i oliwę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto w misce przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto zwiększy podwójnie swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Foremki keksówki (lub średnią tortownicę) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć do nich ciasto na chleb i odstawić na kolejne pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Wierzch chlebków posmarować białkiem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę.
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Obie mąki wymieszane w misce razem z solą.
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Ciasto na chleb zagniecione ze wszystkich składników przed wyrośnięciem.
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Wyrośnięte ciasto na chleb przełożone do foremki.

Tagi:

chleb