Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb rosyjski z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Chleb rosyjski z ziemniakami na zakwasie żytnim

Chleb rosyjski z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb rosyjski z ziemniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb rosyjski z ziemniakami
Ziemniaki rozgnieść (ja użyłam ziemniaków pozostałych z obiadu) z rozpuszczonym masłem.Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać sól, kminek, wlać wodę i zakwas. Dodać ziemniaki ugniecione z masłem. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 3 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do keksówki o długości 20 cm. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec około 35 minut. Wystudzić na kratce. Chleb rosyjski z ziemniakami na zakwasie żytnim gotowy
Chleb rosyjski z ziemniakami
Ziemniaki rozgnieść (ja użyłam ziemniaków pozostałych z obiadu) z rozpuszczonym masłem.
Chleb rosyjski z ziemniakami
Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać sól, kminek, wlać wodę i zakwas. Dodać ziemniaki ugniecione z masłem. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
Chleb rosyjski z ziemniakami
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do keksówki o długości 20 cm. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Chleb rosyjski z ziemniakami
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec około 35 minut.