czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Chleb wielozbożowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Coraz częściej piekę domowy chleb, przekonałam się, że wcale to nie jest trudne, a smak chleba bez porównania z tym zakupionym w sklepie;)

Chleb wielozbożowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb wielozbożowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb wielozbożowy
W misce zmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą. Skropić octem jabłkowym i dobrze zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Delikatnie skropić letnią wodą i odstawić jeszcze na 20minut. Ponownie skropić wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp. 190-200st.
Chleb wielozbożowy
Wszystkie suche skąłdniki dokładnie mieszamy
Chleb wielozbożowy
Ciasto ukłądamy w kekswóce, skrapiamy wodą

Tagi:

chleb pieczywo