zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Chłodnik "botwinkowy"

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatny i smaczny chłodnik z botwinki , rzodkiewek i ogórka.

Chłodnik "botwinkowy"

Składniki:

Chłodnik "botwinkowy"

 

  • pęczek botwinki
  • ocet winny 2 łyżki
  • ogórek świeży
  • koperek zielony mały pęczek
  • pęczek rzodkiewek
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 500 ml maślanki
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 500 ml bulionu z warzyw
  • Sól cytrynowa i biały pieprz do smaku
  • sok z buraków lub koncentrat

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik "botwinkowy"
Botwinkę dokładnie myję, część liści i buraczki kroję drobniutko, zalewam bulionem, dodaję ocet winny i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu studzę.



Ogórka myję i obieram, trę na tarce o drobnych oczkach, z rzodkiewek odcinam ogonki, i trę tak jak ogórki. Koperek przepłukuję , osuszam i drobniutko siekam. Wszystko dodaję do zimnego wywaru z buraczkami, mieszam, doprawiam do smaku.



Można dodatkowo schłodzić w lodówce. Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo, i robie kleksiki z soku:)

Tagi:

buraki