jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Chłodnik malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

owocowy chłodnik na upalne dni nie tylko lubią go dzieci

Chłodnik malinowy

Składniki:

Chłodnik malinowy

 

  • 1 litr mleka, 2żółtka, 5 łyżek cukru, 3 szklanki malin, 2 białka, cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Chłodnik malinowy
Mleko zagotować, ubić pianę z białek, dodając po trochu cukier i cukier waniliowy. Na wrzące mleko kłaść łyżką pianki i gotować na słabym ogniu po 2 minut z obu stron. Następnie cedzakową łyżką zdjąć pianki na półmisek. Ubić żółtka z cukrem, dodać do mleka i mieszając trzymać chwilę na małym Następnie odstawić z ognia i ostudzić, nie dopuścić do zagotowania, by jajka się nie zwarzyły. Połowę malin rozgnieść, dodać do mleka z żółtkami i lekko ubić trzepaczką, dodać resztę malin, wlać do miseczek i ułożyć na wierzchu pianki.