Dustpiter

Dustpiter

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Chłodnik włościański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie, które jest wskazane na pobudzenie w upały. Co do nabiału, można użyć produktów beztłuszczowych. Zdrowie i orzeźwienie...

Chłodnik włościański

Składniki:

Chłodnik włościański

 

  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • Szczypiorek (z cebulki dymki albo wiosenny ze zwykłej cebuli złocistej lub cukrowej)
  • 2 średniej wielkości kwaszone ogórki
  • Nowalijki - rzodkiew, koperek, natka pietruszki
  • Kiełki - lucerna, brokuł, ewentualnie rzodkiew
  • Śmietana kwaśna 100 ml (ew. jogurt naturalny 250 ml)
  • Kefir 250 ml
  • Ok. 1 l przegotowanej, zimnej wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Dowolne przyprawy (poza orientalnymi i jałowcem)

Sposób przygotowania:

Chłodnik włościański
Składniki stałe - kroimy. Szczypiorek bardzo drobno, rzodkiew w cieniutkie plastry, ogórek kwaszony w jak najdrobniejszą kostkę, jaja - wedle uznania.Gruba kostka "zastępuje" ziemniaki (jak w tradycyjnych, polskich zupach), drobna rozpływa się, i zagęszcza potrawę. WYJĄTKIEM oraz PODSTAWĄ są kiełki. Jeśli pokroisz drobno jaja, kiełki należy wrzucić w całości. Sytuację odwracamy wtedy, kiedy jaja zadecydujesz pokroić np. w plastry lub bardzo grubą kostkę, wtedy kiełki (NIE KROIĆ NOŻEM!! bo tracą sole mineralne) poszarpać, wrzucić w drobniejszych rozmiarach. Konsystencja jest bardzo istotna...Szczypiorek ucieramy z odrobiną soli. Dodajemy do przegotowanej wody. Następnie wrzucamy rzodkiew, nowalijki (w dowolnej ilości), ogórek i kiełki. Następnie zagęszczamy kefirem, jogurtem, ewentualnie śmietaną. Mieszamy, doprawiamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Gdy potrawa się zmaceruje, dodajemy jaja. Mieszamy delikatnie. Przyprawy? Można doprawić nawet cukrem, jeżeli ktoś chce chłodnik słodko - kwaśny. Jeżeli ktoś ma ochotę na kwaśny chłodnik - kwasek cytrynowy, nie polecam octu (może zwarzyć śmietanę). Kształtujcie inwencję, TRZY RAZY P! Przyprawiać, próbować, podawać!

Tagi:

przyprawy