szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Chłodnik z botwinki z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny na gorące dni. Bazę pod chłodnik możemy zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia szybko dokończyć danie.

Chłodnik z botwinki z jajkiem

Składniki:

Chłodnik z botwinki z jajkiem

 

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 kubek kefiru (400 g)
  • 1 kubek śmietany 30% (200 g)
  • 1 płaska łyżka wegety
  • 3 jajka na twardo
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinki z jajkiem
Liście botwinki wraz z buraczkami drobno pokroić. Przełożyć do garnka i zalać wodą dokładnie do poziomu posiekanej botwinki. Zagotować, dodać wegetę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż buraczki będą miękkie.

Następnie wystudzić (wywar z botwinki można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce). Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o szerokich oczkach.

Ogórek obrać i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Do schłodzonego wywaru dodać starte rzodkiewki, pokrojonego ogórka, posiekany szczypiorek i koperek.

Dodać kefir i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotować jajka i wystudzić. Przekroić na pół i dołożyć do chłodnika na talerzu.

Tagi:

zupa chłodnik