wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka z migdałami i dżemem malinowym. W sam raz na słodki prezent

Ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

Składniki:

Ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym

 

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • po ¼ łyżeczki cynamonu, imbiru mielonego i soli
  • ¼ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • kilka łyżek dżemu malinowego
  • 100 gr płatków migdałowych
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym
Zmieszać w misce mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej misce zmiksować na gładką masę ( ok 2 minuty) olej, cukier i jajko. Zmieszać suche składniki z mokrymi. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze zachowując odstęp, każdą kulkę spłaszczyć. Piec 8 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie każde ciastko posmarować niewielką ilością dżemu, posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka