iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Ciasteczka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mąka graham idealnie nadaje się też do ciasteczek, u mnie ciasteczka orzechowe wszystkim bardzo smakowały.

Ciasteczka orzechowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka orzechowe

ciasto:

dodatkowo:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe

ETAP 1:

Ciasteczka orzechowe
Ciasta nie trzymamy zbyt długo w lodówce.

Obie mąki wymieszać z cukrem, szczypta soli i proszkiem do pieczenia oraz z mielonymi orzechami. Zimną margarynę pokroić w kostkę i dodać suchych składników, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.

Zagniecione ciasto schłodzić około 1 godziny w lodówce,

ETAP 2:

Ciasteczka orzechowe
Wyciąc dowolny kształ ciastek u mnie to kwiatki.

następnie schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie i wyciąć kształt ciasteczek.

ETAP 3:

Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka po upieczeniu wystudzić i zdjąć z blaszki.

Papierem do pieczenia wyłożyć blaszki do pieczenia i ułożyć ciasteczka.

Piec w temp.170 st około 10 minut.

ETAP 4:

Ciasteczka orzechowe

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i maczać do połowy w niej upieczone i wystudzone ciasteczka, następnie układać je na kratce do zastygnięcia czekolady po wierzchu można posypać mielonymi orzechami tak dla ozdoby, odstawić do zastygnięcia.


Ja połowę ciasteczek zostawiam bez polewy i mam wtedy zwykłe orzechowe herbatniki.