Sposób przygotowania:
Kruche czekoladowe ciasteczkaETAP 1:
Do niewielkiej miski wrzucamy margarynę lub masło i dodajemy brązowy cukier oraz cukier puder, jajko aromat rumowy i waniliowy. Ucieramy na gładką masę.
ETAP 2:
Do utartej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz solą. Mieszamy wszystko. Masa będzie dość gęsta.
ETAP 3:
Następnie kroimy czekoladę (u mnie są grube kawałki, ponieważ uważam, że takie smakują najlepiej) oraz siekamy orzechy (tutaj natomiast postanowiłam posiekać je drobniej).
ETAP 4:
Następnie posiekane kawałki orzechów i czekolady wsypujemy do naszej masy.
ETAP 5:
Gdy wszystko dokładnie wymieszamy, możemy zacząć formować kuleczki i układać je na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Radziłabym jednak, leciutko spłaszczyć te kuleczki i ułożyć w odległości ok.3-4 cm od siebie.
ETAP 6:
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180st C. i pieczemy ciasteczka przez ok.5-10 min aż do zarumienienia się.
misia5
gusia1000
lukrowanepierniczki