Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasteczka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne ciasteczka do kawki. Nie są zbyt słodkie, długo utrzymują świeżość. Można dowolnie udekorować.

Ciasteczka orzechowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka orzechowe

ciasto

dekoracja

  • 1 białko
  • 1 łyżeczka wody
  • 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów w włoskich
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe
Orzechy włoskie drobno pokroić. Zagnieść ciasto z podanych składników, włożyć do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Białko rozbełtać z dodatkiem łyżeczki wody. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na płat podsypując mąką. Wyciąć przy pomocy foremek dowolne kształty.

Posmarować białkiem, posypać orzechami i słonecznikiem, wcisnąć połówkę orzecha na środek ciasteczka.
ciasteczka orzechowe
Zagniecione ciasto uformować w kształcie kuli i schłodzić