goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasteczka przekładane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie ciasteczka można również przełożyć kremem czekoladowym

Ciasteczka przekładane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka przekładane

 

  • mąka 25 dag
  • masło 1 kostka
  • cukier puder 10 dag
  • żółtka 2 sztuki
  • sól szczypta
  • kakao 2 łyżki
  • marmolada

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka przekładane
Do mąki dodajemy cukier puder, szczyptę soli. Dodajemy żółtka, pokrojone masło. Całość dość szybko siekamy, następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na połowę, do drugiej część ciasta dodajemy kakao. Zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i na około 30 minut przekładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i literatką wykrawamy kółka. W połowie kółek wykrawamy dowolny kształt. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasteczka przekładamy marmoladą.
Ciasteczka przekładane
Do część ciasta dodajemy kakao i zagniatamy
Ciasteczka przekładane
Rozwalkowujemy i wykrawamy literatką kółka
Ciasteczka przekładane
W część kółek wykrawamy dowolne wzory np. serduszka
Ciasteczka przekładane
Ciasteczka pieczemy około 10 minut w 180 stopniach