jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciastka marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciastka marchewkowe- doskonałe do kawy i herbaty

Ciastka marchewkowe

Składniki:

Ciastka marchewkowe

 

  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 szklanka puree z marchwi
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciastka marchewkowe
Nagrzać piekarnik do 175 stop. C.
Natłuścic blachę do pieczenia masłem.
W misce utrzeć masło, dodać jajko, puree z marchwi i aromat waniliowy, wymieszać.
Do oddzielnej miski przesiać wszystkie sypkie składniki, dodać do wcześniej przygotowanej masy i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać rodzynki.
Łyżką nakładać ciasto na blachę.
Piec 15 minut.