dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne domowe ciastka, świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska do szkoły, a także smakowity dodatek do herbaty.

Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą

 

  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 1/4 oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Rodzynki zalałam wrzątkiem na kilka minut i osączyłam na sicie. Czekoladę drobno posiekałam. W misce wymieszałam suche składniki: mąkę, płatki, cukier i sodę. Osobno wymieszałam jajo, olej i aromat. Do suchych składników dodałam rodzynki oprószone mąką i czekoladę. Następnie dolałam składniki płynne i wymieszałam całość. Z powstałej masy wyrobiłam kulki wielkości orzecha włoskiego (mocząc dłonie w zimnej wodzie) i rozłożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyłam i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 15 minut.
Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Suche składniki wymieszane z rodzynkami i czekoladą
Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Płynne składniki wymieszane osobno i dodane do suchych
Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Z połączenia składników powstała gęsta masa
Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Ciastka rozłożone na blasze czekają na wypiek