Ciasto budyniowo-wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Białka ubić na sztywną pianę i wciąż ubijając dodawać powoli cukier i żółtka. Pianę wymieszać z octem oraz mąką i proszkiem do pie

Ciasto budyniowo-wiśniowe

Składniki:

Ciasto budyniowo-wiśniowe

 

  • Biszkopt:
  • szklanka mąki,
  • 5 jaj, szklanka cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • galaretka wiśniowa,
  • budyń waniliowy bez cukru,
  • 50 dag wydrylowanych wiśni,
  • 2 szklanki kompotu wiśniowego,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • półtora kostki masła.
  • Do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowo-wiśniowe
Białka ubić na sztywną pianę i wciąż ubijając dodawać powoli cukier i żółtka. Pianę wymieszać z octem oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę posypaną bułką tartą. Piec przez około pół godziny w temperaturze 170 stopni. Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostałą część zimnego kompotu zmieszać z budyniem, a następnie z płynną galaretką i mieszając zagotować. Z białek ubić sztywną pianę, masło utrzeć z cukrem i z żółtkami na puszysty krem. Ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy galaretowo-budyniowej. Na koniec wymieszać z wiśniami i pianą z białek. Masę rozsmarować równo na cieście i polać polewą.