Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem oraz bezą. Chociaż można je piec przez cały rok z rożnymi owocami, nam najbardziej smakuje z rabarbarem i właściwie piekę je tylko w sezonie rabarbarowym. Tym razem dodałam olej, wyszło pyszne!

Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą

 

  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropelek olejku waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju

 

 

  • 4 białka
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą
Rabarbar umyć, odkroić niepotrzebne końcówki, ewentualnie obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę, do tak zwanej białości. Im lepiej ubite jajka, tym lepsze ciasto.

Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz olejek waniliowy. Delikatnie mieszać do połączenia się wszystkich składników.

Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wlać ciasto, na ciasto nałożyć pokrojony rabarbar.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Pianę z białek nałożyć na rabarbar.

Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 40-50 minut.

Lekko przestudzone ciasto podać pokrojone z filiżanką dobrej kawy czy herbaty.
Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą
Na ciasto nałożyć pokrojony w kostkę rabarbar
Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą
Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem soku z cytryny i cukru
Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą
Piane nałożyć na ciasto z rabarbarem, wstawić do piecyka
Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą
Upieczone ciasto z rabarbarem i bezą powinno lekko przestygnąć