gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Ciasto z rabarbarem i śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne proste i szybkie ciasto z rabarbarem kruszonką i śmietaną. Zaletą jest ze nie jest słodkie, a za to ładnie wilgotne.

Ciasto z rabarbarem i śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i śmietaną

 

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 300 ml jogurtu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju

 

  • dodatkowo
  • 10 łodyżek rabarbaru
  • cukier kryształ 2 łyżki

 

  • kruszonka
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 10-15 dkg mąki

 

  • dodatkowo

 

  • 250 ml śmietana 30%
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i śmietaną
Łodygi rabarbaru kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy tak na 5 minut. Odsączamy i jeszcze gorący posypujemy cukrami. Jak wolimy słodsze to można dać cukru więcej mieszamy i studzimy.

Do miski dajemy miękkie masło cukier wiórki kokosowe i mąkę mieszamy ręcznie . Mąki dajemy tyle aby kruszonka się nie kleiła do rąk i była sypka.

Do miski wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy jogurt. Mieszamy ręcznie np trzepaczką aby składniki się połączyły.

W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszane suche składniki wsypujemy do wymieszanych płynnych dodajemy rabarbar mieszamy ręcznie bardzo krótko.

Tortownicę 30 cm wykładamy papierem dajemy wymieszane ciasto.

Na ciasto sypiemy kruszonkę Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 45 minut. Studzimy.

Ubijamy śmietanę z łyżką cukru. Do śmietany można dodać rozpuszczoną żelatynę 1 łyżeczkę.

Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Na śmietanę można posypać czekoladę w płatkach.

POLECAM!!
Ciasto z rabarbarem i śmietaną
To jedno z moich ulubionych ciast do kawusi.