-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto zrobiłam dla mojej mamy na Dzień Babci, aby było coś do herbaty jak przyjadą wnuki :) Nie jest zbyt słodkie dzięki piance cytrynowej. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 ml gorącej wody
  • 400 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej

 

  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Kolejno dodawać żółtka, ocet i olej. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać zimną galaretkę. Wymieszać delikatnie łyżką.

Pianką przełożyć biszkopt. Trzeba zrobić to zaraz po przygotowaniu pianki ponieważ szybko gęstnieje.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na górnej części biszkopta.

Posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez jakiś czas w lodówce.  
Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką
Do ubitych białek dodać cukier. Dokładnie wymieszać.
Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką
Kolejno dodawać żółtka,ocet i olej. Wymieszać.
Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką
Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką
Śmietanę ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier puder.Na końcu wymieszać z zimną galaretką.
Ciasto czekoladowe z cytrynową pianką
Biszkopt przekroić na dwa blaty.Przełożyć pianką cytrynową. Posypać kokosem. Schłodzić w lodówce.