CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Lekki sernik z jagodani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię takie serniki, bez dodatkowego tłuszczu. Sernik jest lekki i owocowy. Trudno zrobić dobre zdjęcie, bo zawsze jest zjadany niemalże na gorąco.

Lekki sernik z jagodani Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekki sernik z jagodani

 

  • 500 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 2 łyżeczki ( 10g ) mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka z 2 limonek
  • 5 ciemnych cienkich ciasteczek na dpód

Sposób przygotowania:

Lekki sernik z jagodani

sernik

Lekki sernik z jagodani
Do serka dodajemy 1 łyżkę soku z limonki i startą skórkę

Wcześniej wyjmujemy ser z lodówki.


Po ok. 10-15 minutach odlewamy wodę z serka, dodajemy cukier, mąkę, jęczmień i lekko mieszamy. Potem dodajemy po jednym jajku, sok i skórkę z limonki. Wszystko krótko miksujemy.

pieczenie

Lekki sernik z jagodani
Tortownicę dokładnie owijamy folią aluminiową

Tortownicę 15 cm lekko smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką kukurydzianą. Spód wykładamy ciasteczkami i wylewamy masę serową. Po wierzchu rozkładamy delikatnie rozmrożone jagody.


Tortownicę owijamy folią aluminiową i wstawiamy na blaszkę z gorącą wodą, piekarnik nagrzany do 160-170 C.


Ciasto pieczemy do lekkiego ścięcia się wierzchu i zostawiamy w piekarniku na ok. 5-10 minut.