madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kakaowe ciasto biszkoptowe z nutą wiśniówki , konfiturą wiśniową ,a wszystko z mocno czekoladowym kremem

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

Biszkopt

  • 25 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag kakao
  • 5 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 3 gorzkie czekolady
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 20 dag konfitury wiśniowej
  • 50 ml wiśniówki

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe

ETAP 1:

Ciasto czekoladowe
Po przekrojeniu skrapiamy ciasto wiśniówką

Jaja ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy make pszenna zmieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę o wymiarach 25 na 30 cm wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.


Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwie części i skrapiamy wiśniówką

ETAP 2:

Ciasto czekoladowe
Smarujemy połowę ciasta konfiturą z wiśni

Na jednej części ciasta rozsmarowujemy konfiturę wiśniową

ETAP 3:

Ciasto czekoladowe
Rozpuszczamy żelatynę w śmietance podgrzewając

Odlewamy 50 ml śmietanki i namaczamy w niej żelatynę. Kiedy spęcznieje podgrzewać aby się rozpuściła

ETAP 4:

Ciasto czekoladowe
Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance

Pozostałą śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę , mozna delikatnie miksować.

ETAP 5:

Ciasto czekoladowe
Gotowy krem wkładamy do lodówki

Dodajemy żelatynę do czekolady i miksujemy , a następnie wkładamy do lodówki aby krem trochę zgęstniał

ETAP 6:

Ciasto czekoladowe
Połowe kremu wlewamy na konfiturę

Połowę gęstniejącego kremu układamy na konfiturze , przykrywamy drugim blatem i na wierzch wlewamy resztę kremu . Wkładamy do lodówki aby całkowicie stężał.