Sposób przygotowania:
Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić i ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać partiami cukier. Powinien się rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki.Wmieszać delikatnie łopatką. Wylać masę na blachę (23x33) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w tempereturze180*C przez ok 30min. Biszkopt wystudzić w formie. Zdjąć papier i włożyć ponownie do formy. PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Zimną śmietankę ubić i miksując wlewać zimną, ale płynną galaretkę. Dodać krople miętowe. Dokładnie wymieszać. Gęstą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. POLEWA CZEKOLADOWA: czekolady rozpuścić razem z mlekiem i masłem. Mieszać, aż wszystko się połączy. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać do masy czekoladowej. Kiedy pianka cytrynowa całkowicie stężeje można wylać zimną polewę. Odstawić do stężenia. Smacznego!
marietta