Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatne i nieco orzeźwiające ciasto. Cytrynowa pianka na biszkopcie polana smaczną, czekoladową masą.

Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko

 

  • BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • PIANKA CYTRYNOWA:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki kropli miętowych
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 50g masła

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić i ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać partiami cukier. Powinien się rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki.Wmieszać delikatnie łopatką. Wylać masę na blachę (23x33) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w tempereturze180*C przez ok 30min. Biszkopt wystudzić w formie. Zdjąć papier i włożyć ponownie do formy. PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Zimną śmietankę ubić i miksując wlewać zimną, ale płynną galaretkę. Dodać krople miętowe. Dokładnie wymieszać. Gęstą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. POLEWA CZEKOLADOWA: czekolady rozpuścić razem z mlekiem i masłem. Mieszać, aż wszystko się połączy. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać do masy czekoladowej. Kiedy pianka cytrynowa całkowicie stężeje można wylać zimną polewę. Odstawić do stężenia. Smacznego!
Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko
Białka ubijać z cukrem, aż całkowicie się rozpuści.
Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko
Do ubitej kremówki wlać wysudzoną galaretkę.
Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko
Tężącą masę śmietankową wyłożyć na biszkopt.
Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko
Kiiedy masa zastygnie wlać polewę czekoladową.