Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem
Ciasto: Żółtka należy oddzielic od białek , które poźniej ubijamy na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku. W osobnym garnku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach. Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 20minut w 180C.Masa budyniowa : Sok z cytryny , 1 szklanke wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami * najlepsze będą budynie z cukrem ). Dodajemy do gotującej sie wody i szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgestnienia , uważając , by nie zrobiły nam się gródki. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny!!! budyń. Dokładnie mnieszamy.Poncz do nasączenia ciasta :Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.Na biszkopt wllewamy budynie. Delikatnie wygładzamy i wkładamu do lodówki.Pianka cytrynowa : Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance goracej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę. Wlewamy na masę budyniową. Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego , tak by przylegały do siebie.Lukier : Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki. Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytryn 9 lub inaczej wg. własnego pomysłu ) Odstawiamy do przegryzienia się składników - najlepiej na noc.Smacznego!
2milutka
Noruas
Sarenka