akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto czekoladowe z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sezon na dynie w pełni ;) Polecam to czekoladowe, wilgotne ciasto, doskonałe na jesienne wieczory. Polecam!

Ciasto czekoladowe z dynią

Składniki:

Ciasto czekoladowe z dynią

Ciasto czekoladowe

Polewa czekoladowa

  • 60 g gorzkiej/mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z dynią

Ciasto czekoladowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej i puree z dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Polewa czekoladowa

Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem i śmietanką. Wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej polewy. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i od razu pokroić. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!