Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Straszne przepisy na Halloween

Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny domowy sernik z dynią i czekoladową pajęczyną prezentuje się dość mrocznie. Może być świetnym deserem na zbliżające się Halloween.

Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną

 

  • Spód:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 130 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g rozpuszczonej czekolady
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej

 

 

  • Polewa
  • 400 g śmietany 18%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 50 g roztopionej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną
Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę serowo-dyniową. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wkładamy ser i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – miksujemy. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy. Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut. Teraz przygotowujemy polewę. 400 g śmietany 18% mieszamy z cukrem pudrem. Z piekarnika wyciągamy ciasto, wylewamy śmietanową polewę, czekoladą na śmietanie rysujemy okręgi i przeciągamy wykałaczką tworząc pajęczynę. Ciasto spowrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika pozostawiając w nim sernik przez 30 minut. Sernik następnie studzimy i wkładamy na minimum 6-8 godzin do lodówki.
Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną
Etap 1 przygotowujemy ciasto na spód i wykładamy nim tortownicę
Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną
Etap 2 z sera i pozostałych składników wraz z dynią przygotowujemy masę serową
Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną
Etap 3 masę serowo dyniową wlewamy na ciasto i pieczmey
Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną
Etap 4 na podpieczony już sernik wylewamy śmietanową polewę i tworzymy pajęczynę z czekolady - ponownie pieczmy