Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy z czekoladową pajęczyną
Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę serowo-dyniową. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wkładamy ser i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – miksujemy. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy. Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut. Teraz przygotowujemy polewę. 400 g śmietany 18% mieszamy z cukrem pudrem. Z piekarnika wyciągamy ciasto, wylewamy śmietanową polewę, czekoladą na śmietanie rysujemy okręgi i przeciągamy wykałaczką tworząc pajęczynę. Ciasto spowrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika pozostawiając w nim sernik przez 30 minut. Sernik następnie studzimy i wkładamy na minimum 6-8 godzin do lodówki.
2milutka
Konczi
Dziękuję :))
zbysiowa
Hrabina w kuchni
Konczi
zbysiowa pajączek być musi :D taki przyjazny .. serniczek nam prezentuje :D
Konczi
Dziękuję :)
zbysiowa
Nie cierpię pająków :P Ale serniczek mniamusi:)
Konczi
Ja też ich nie znoszę ... ale ten jest taki uroczy :D
misia5
kasnaj