Sposób przygotowania:
Mini naleśniki z dynią i wanilią
Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 50-60 minut. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem wymieszanym z ziarenkami z 1/3 laski wanilii, mlekiem, wodą sodową, rozpuszczonym masłem i musem z dyni.
Następnie dodać mąkę, zamieszać, połączyć z ubitą pianą z białek i delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z miodem, dżemem, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem wymieszanym z ziarenkami z 1/3 laski wanilii, mlekiem, wodą sodową, rozpuszczonym masłem i musem z dyni.
Następnie dodać mąkę, zamieszać, połączyć z ubitą pianą z białek i delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z miodem, dżemem, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.