dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Ciasto czekoladowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem niewielkiej ilości rodzynków. Wyśmienity dodatek do popołudniowego espresso.

Ciasto czekoladowe z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z rodzynkami

 

  • 25 dag masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki rodzynków + mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z rodzynkami
W rondelku zagotowałam pół szklanki wody z masłem, cukrem i kakao. Następnie odlałam ok. pół szklanki (na polewę), a resztę odstawiłam do przestudzenia. Rodzynki sparzyłam wrzątkiem i oprószyłam mąką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sitko, jajka umyłam i rozdzieliłam żółtka od białek. Do przestudzonej masy dodałam resztę wody, mąkę i żółtka – stopniowo, cały czas mieszając. Białka ubiłam na sztywną pianę, wyłożyłam na ciasto, wsypałam rodzynki i delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Ciasto przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut („do suchego patyczka”). Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polałam wcześniej odlaną, a teraz lekko podgrzaną polewą. 
Ciasto czekoladowe z rodzynkami
Masło, cukier i kakao gotują się z odrobiną wody
Ciasto czekoladowe z rodzynkami
Do masy dodaję stopniowo mąkę i żółtka cały czas mieszając
Ciasto czekoladowe z rodzynkami
Na koniec dodaje pianę z białek i rodzynki
Ciasto czekoladowe z rodzynkami
Ciasto przelewam na blachę i wstawiam do piekarnika