Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z gruszkami
-Piekarnik nagrzać do temp.180 st.C. -Gruszki dokładnie umyć ,osuszyć ,nakłuć w kilku miejscach, odciąć spód, aby dopasować wysokość /można wydrążyć gniazdko nasienne i napełnić konfiturą, rodzynkami ,orzechami itp./ -Tortownicę /ok.25 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia/można go wcześniej namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć z nadmiaru/. -Przy pomocy miksera ubić masło z cukrem i wanilią. -Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając masę. -Mąkę wymieszać z solą, kakao , proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo wraz z mlekiem do masy jajecznej mieszając delikatnie całość przy pomocy łopatki. -Dodać rum , orzeszki i drobniutko pokrojoną czekoladę. -Połowę ciasta przełożyć do tortownicy i wcisnąć w równych odstępach gruszki. -Owoce zalać pozostałym ciastem / można posypać orzeszkami lub migdałami/. -Piec ok.35- 40 min., aż patyczek włożony do ciasta, po wyjęciu będzie suchy. -Ciasto ostudzić i wyłożyć na paterę. -Podawać z sosem czekoladowym z dodatkiem odrobiny /?/ rumu lub Amaretto.
bajaderka28
cris
...dla dorosłych można przygotować pyszne gruszki w winie....i również polać sosem czekoladowym