Sposób przygotowania:
Czekoladowe z jabłkami
Jabłka obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę ( troszkę grubszą ). Wrzucamy do miski pokrojone jabłka i dodajemy do nich opakowanie cukru cynamonowego. dodajemy orzechy i rodzynki. Wsypujemy łyżkę płaską mąki. Mieszamy wszystko. Odstawiamy na bok. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy czekolady połamane w kawałki - mieszamy kilkanaście sekund i zdejmujemy z ognia - i dopiero teraz po zdjęciu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Do czekoladowej masy dodajemy cukier, jaja - miksujemy. Dodajemy następnie małymi porcjami przesiany prioszek do pieczenia i mąkę i mieszamy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jabłka wraz z rodzynkami i orzechami. Mieszamy wszystko łyżką. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto . Piekarnik nagrzany powinien być do 180 stopni, ciasto pieczemy ok. 60 - 70 minut, - najlepiej do suchego patyczka. Polewamy polewą czekoladową. Smacznego.