Sposób przygotowania:
Sernik pajęczyna z rodzynkami bez ciasta
Rodzynki moczymy 5 minut we wrzątku, następnie odcedzamy na sitku i obsypujemy łyżką mąki pszennej. Żółtka ubijamy z cukremi cukrem wanilinowym, najlepiej w mikserze, stopniowo dodajemy ser ciągle ubijając, następnie miękkie masło oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy przygotowane wcześniej rodzynki i juz łyżką je mieszamy z resztą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy do reszty masy mieszając. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy ( u mnie okrągła tortownica 26 cm). Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonym piekarniku. Sernik ten lubi opadać i pękać, więc sie tym nie przejmujmy. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę czekoladową i białą. Gotową polewę zanurza się na kilka minut w gorącej wodzie i wyciska z torebki. Polewą czekoladową smarujemy cały wierz sernika, natomiast białą robimy tylko taką spiralę. Biała polewe nakładamy od razu po nałożeniu czarnej i końcówką widelca, bądź nożem przeciągamy delikatnie linie od brzegu do środka ciasta. Najlepiej zrobić taką pajęczynę jakie chcemy kawałki ciasta kroić, gdyz po zastygnięcu czekolady po tych liniach dobrze się kroi to ciasto.