malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto jest najsmaczniejsze gdy jednak postoi kilka godzin w lodówce. Uwielbia je szczególnie moja córka.

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

 

  • 3/4 szklanki maki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady.
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 2 serki mascarpone,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 słoik powideł porzeczkowych,
  • szklanka kawy do nasączenia.
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka ze szczyptą soli, wsypujemy porcjami cukier i ubijamy cały czas, następnie dodajemy po jednym żółtku a następnie przesianą mąkę wymieszaną z kakaem oraz proszkiem, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Przekładamy wszystko do tortownicy o rozmiarach 25 cm i pieczemy biszkopt, dzielimy go na dwie części. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy mascarpone. Biszkopty nasączamy smarujemy powidłami i przekładamy kremem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietaną, dekorujemy ciasto.