Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1542]

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Słodkie ciasto,gorzka polewa,lekko kwaśne owoce-pyszne połączenie. Po za sezonem możemy użyć mrożonych owoców.

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe

 

 

  • polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe
Masło lub margarynę roztapiamy razem z kakao i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i wystudzone masło z kakao.Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia,posypujemy porzeczkami.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy. Polewa:cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę,chwilę gotujemy cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i i mieszamy do połączenia się składników i lekkiego przestudzenia. Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto.Gotowe ciasto odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Tagi:

jajko jajka