pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto czekoladowe wg pacpaw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

z dodatkiem dżemu porzeczkowego

Ciasto czekoladowe wg pacpaw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe wg pacpaw

 

  • 130 g masła
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 ml przefiltrowanej wody
  • 10 g kakao
  • 130 dag cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka łyżek mleka
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • garść płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe wg pacpaw
Masło, tabliczkę czekolady, wodę, kakao oraz cukier umieszczamy w rondelku i wspólnie podgrzewamy. Gdy niektóre składniki się rozpuszczą wszystko dokładnie mieszamy. Czekamy, aż masa ostygnie. Proszek do pieczenia, mąkę i sól mieszamy. Jajka miksujemy razem z dżemem,dodajemy masę czekoladowa i wszystko wspólnie miksujemy. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy na gładką masę. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy 50 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą przygotowaną w następujący sposób: 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy, a konsystencję polewy regulujemy dodając mleko. Na upieczone i ostudzone ciasto wylewamy polewę i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto czekoladowe wg pacpaw
W rondelku łączymy składniki na masę i rozpuszczamy
Ciasto czekoladowe wg pacpaw
Jajka miksujemy z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto czekoladowe wg pacpaw
Po dodaniu masy czekoladowej całość wspólnie dokładnie miksujemy
Ciasto czekoladowe wg pacpaw
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach