Remik1515

Remik1515

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 311]

Ciasto jabłkowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na początek mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, żółtka, cukier waniliowy, po

 Ciasto jabłkowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo-orzechowe

 

  • 300 g mąka
  • 6 łyżek cukier puder
  • 200 g masło
  • żółtka
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy
  • 2 łyzeczki proszek do pieczenia
  • 1 kg jabłka
  • 4 łyżki budyń waniliowy
  • 4 łyżkicukier
  • 4 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 150 g orzechy włoskie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-orzechowe
Na początek mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, żółtka, cukier waniliowy, posiekać nożem i zagnieść dobrze ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 40 minut. Następnie ciasto dobrze rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną brytfannę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i zagotować , wystudzić. Następnie dodać budyń,startą skórkę pomarańczową,dokładnie wszystko wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 185 stopni około 45 minut. Smacznego!:)