Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto kokosowe z kwaskowym dżemem to idealna propozycja na letnie słodkie co nieco, szybkie w wykonaniu, polecam

Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym

 

  • Spód:
  • ½ kostki masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 żółtka
  • 1 słoik dżemu z kwaśnych owoców porzeczek, agrestu, malin, wiśni ( u mnie jagodowo-wiśniowy)

 

  • Góra:
  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym
Mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy do niej wiórki kokosowe, cukier i pokrojone masło. Za pomocą siekaczki lub dłońmi rozcieramy w palcach składniki tak aby powstała kruszonka.

Kiedy składniki będą mieć grudkowatą konsystencję wbijamy żółtka i łączymy wszystkie składniki.

Ciasto będzie bardzo lepkie (takie ma być ), dlatego najlepiej założyć rękawiczkę i wylepić nim, małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Białko ubijamy w raz cukrem na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już mocno ubita, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.

Na wylepiony spód ciasta nakładamy dżem. Dżem przykrywamy ubitą pianą z wiórkami. Ciasto wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Następnie kroimy na kawałki i serwujemy np. w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, smacznego ;D
Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym
Mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy do niej wiórki kokosowe, cukier i pokrojone masło. Za pomocą siekaczki lub dłońmi rozcieramy w palcach składniki tak aby powstała kruszonka.
Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym
Kiedy składniki będą mieć grudkowatą konsystencję wbijamy żółtka i łączymy wszystkie składniki. Ciasto będzie bardzo lepkie (takie ma być ), dlatego najlepiej założyć rękawiczkę i wylepić nim, małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym
Białko ubijamy w raz cukrem na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już mocno ubita, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.
Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym
Na wylepiony spód ciasta nakładamy dżem. Dżem przykrywamy ubitą pianą z wiórkami. Ciasto wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Tagi:

kokos ciasto