aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto bezowe z wiśniami i kawą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto bezowe z wiśniami i kawą- apetyczne ciasto bardzo słodkie i bardzo smaczne. Polecam kazdemu na deser!

Ciasto bezowe z wiśniami i kawą

Składniki:

Ciasto bezowe z wiśniami i kawą

 

  • Ciasto:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 jabłka
  • 30 dag mąki
  • 1 margaryna
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 szkl cukru
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag mąki pszennej
  • Piana kokosowa:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 1 szkl cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 szkl drylowanych wiśni
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • Alkohol do smaku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 masło
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto bezowe z wiśniami i kawą
Ciasto:

Z mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wykładamy do blaszek o wymiarze 25/36. Jedno ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim obrane i pokrojone w ósemki kawałki jabłek.

Ciasto orzechowe:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę, proszek i orzechy, mieszamy i wylewamy na jabłka. Pieczemy w 170 stopniach do 40 minut.

Piana kokosowa:

Białka ubijamy z cukrem i wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Drugie ciasto smarujemy powidłem i wykładamy na nie wiśnie i przykrywamy pianą kokosową. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

Masa:

Na mleku gotujemy budyń. Następnie studzimy go i łączymy z utartym masłem. Dodajemy alkohol do smaku, mielone orzechy i kawę.

Przełożenie: Ciasto z orzechami- masa- ciasto pianką do góry

Tagi:

ciasto