mloda

mloda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto kruche z rabarebarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ładwy przepis na ciasto kruche !

Ciasto kruche z rabarebarem i kruszonką

Składniki:

Ciasto kruche z rabarebarem i kruszonką

 

  • 2szklanki mąki pszennej
  • 1\2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1\2cukru pudru
  • 185g masła
  • 1łyżka gęstej kwaśna śmietana
  • 1kg rabarbaru
  • 6łyżek cukru
  • 1\2 szklanki dżemu truskawkowym
  • kruszonka
  • 185g mąki
  • 100g.masła
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z rabarebarem i kruszonką
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia
dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie na kawałki masło i dokładnie posiekać dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko na ciasto!
ciasto wlepiamy na blaszkę o wymiarach 33-23cm dokładnie wlepiamy nim dno podpiec w piekarniku aż będzie lekko złociste
Rabarbar obrac umyć osuszyć i pokroić na 1cm
kawałki rogrzać suchą dużą patelnię wrzucić do doniej rabarbar
i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszać aż rabarabar
puści sok przełożyć rabarabar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem wyłożyć na nie odsączony rabarabar posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać
na końcu posypujemy pokruszonką !