Ciasto lambada

Ciasta « poprzedni | następny »
paulina57 - Przepis na: Ciasto lambada offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 619
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto lambada
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Ciasto z kremem z soku pomarańczowego i bitą śmietaną


trudność: średne
czas:

Ciasto lambada - SKŁADNIKI:

  • ciasto:,
  • 1 szklanka mąka,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 4 sztuki jajka,
  • 1/4 szklanki woda,
  • 1/4 szklanki olej,
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia,
  • Masa pomarańczowa:,
  • 4 szklanki sok pomarańczowy z miąższem,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 2 sztuki budyń waniliowy,
  • Masa śmietanowa:,
  • 0,5 litra śmietana,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • olejek cytrynowy,
  • 1 sztuka śmietan fix

Ciasto lambada - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Wodę wymieszaną z olejem wlać do masy jajecznej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Masa pomarańczowa : 3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem (używam soku z kartonu z cząstkami miąższu). W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix i kilka kropel olejku i jeszcze ubijać ok 1 minuty śmietanę wyłożyć na krem . Można polać ciasto polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto lambada  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą
Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami Piernik z orzechami i rodzynkami
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane