Ciasto lambada

Ciasta « poprzedni | następny »
paulina57 - autor przepisu Ciasto lambada offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 486
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto lambada
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Ciasto z kremem z soku pomarańczowego i bitą śmietaną


trudność: średne
czas:

Ciasto lambada - SKŁADNIKI:

  • ciasto:,
  • 1 szklanka mąka,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 4 sztuki jajka,
  • 1/4 szklanki woda,
  • 1/4 szklanki olej,
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia,
  • Masa pomarańczowa:,
  • 4 szklanki sok pomarańczowy z miąższem,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 2 sztuki budyń waniliowy,
  • Masa śmietanowa:,
  • 0,5 litra śmietana,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • olejek cytrynowy,
  • 1 sztuka śmietan fix

Ciasto lambada - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Wodę wymieszaną z olejem wlać do masy jajecznej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Masa pomarańczowa : 3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem (używam soku z kartonu z cząstkami miąższu). W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix i kilka kropel olejku i jeszcze ubijać ok 1 minuty śmietanę wyłożyć na krem . Można polać ciasto polewą czekoladową.



Komentarze do Ciasto lambada  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Mazurek Wielkanocny - Zająć Wielkanocny koszyczek drożdżowy Miodzio babki i babeczki
Sernik z masą krówkową Pomarańczowa babka na białkach Mazurek orzechowo-czekoladowy
Mazurek Wielkanocny -jajo Orzeszki z masą kawową -masa Ciasto tradycyjna zebra
Wilgotne ciasto bakaliowe  Tort wiśniowo - śmietanowy Wielkanocny keks
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane