akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto "Leśny mech"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta. Chodziło po mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze miałam jakieś wymówki, by go nie zrobić. W końcu się zdecydowałam i jestem MEGA pozytywnie zaskoczona ;) Polecam!

Ciasto "Leśny mech" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto "Leśny mech"

Szpinakowe ciasto:

  • 3 jajka w temperaturze p
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl. gorącej wody

Dodatkowo

  • połowa granatu (zastąpiłam malinami)

Sposób przygotowania:

Ciasto "Leśny mech"

Szpinakowe ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając 3 - 4 łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek i dobrze wymieszać. Następnie powoli wlewać olej miksując na niewielkich obrotach miksera. Na końcu wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, ale szybko wymieszać masę za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 60 - 70 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Krem

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ostudzonej żelatyny i szybko wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się kremu) Całą żelatynę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.

Wykończenie

Z ostudzonego ciasta odkroić ostrym nożem 1/3 ciasta i pokruszyć do miski. Resztę ciasta wysmarować kremem. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem i udekorować granatem
w moim przypadku malinami) Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Uwielbiam gotować!)

Ciasto "Leśny mech"
Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta.