Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciasto malinowa chmurka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Takie ciasto ze świeżych malin, z dodatkiem płatków migdałów bardzo smakuje całej mojej rodzince i bardzo szybko znika :)

Ciasto malinowa chmurka

Składniki:

Ciasto malinowa chmurka

ciasto

  • żółtka 6 szt
  • cukier 10 dkg
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • margaryna 15 dkg
  • mąka tortowa 20 dkg
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

beza

  • białka 6 szt
  • cukier 25 dkg

masa

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Ciasto malinowa chmurka
Robimy ciasto: Miksujemy żółtka z cukrem oraz margaryną. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto na dwie blaszki.

Przygotowujemy bezę z białek i cukru, a następnie wykładamy ją na oba placki. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Miksujemy składniki na masę. Dwie malinowe galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody. Dodajemy maliny i zostawiamy, aby galaretka delikatnie stężała.

Na koniec przekładamy ciasto: na jeden placek wykładamy połowę masy, na to wylewamy tężejącą galaretkę, wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim plackiem. Wstawiamy na noc do lodówki. 

Tagi:

ciasto owoce