Sposób przygotowania:
Sernik z malinową chmurką
MASA SEROWA: Ser zmielić 2 razy. Margarynę, żółtka oraz cukier puder utrzeć na gładką masę. Następnie dokładać stopniowo ser, budyń, Sernix oraz proszek do pieczenia, jeszcze chwilę ucierać. Utarty wyłożyć na wcześniej wysmarowaną blachę. Piec około 45 min w 180 st. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie z pieca i zalać go ciemnym biszkoptem, piec jeszcze około 15min. Wyciągnąć z pieca i wystudzić. Zimny obrócić ciastem w dół. BISZKOPT CIEMNY: białka ubić na sztywno dodać cukier, następnie żółtka. Obie mąki zmieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie z jajkami.
MASA BUDYNIOWA: większą ilość mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki żółtka i cukier wanilinowy. Dobrze wymieszać. Zalać na gotujące mleko mieszać aż będzie dobrze gęste, ściągnąć z ognia, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu aż do wykończenia, ucierać aż będzie szklista. Połowę masy wyłożyć na ser, rozsmarować.
MASA MALINOWA: galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. Tężejące zmiksować z malinami. Wyłożyć na masę, włożyć na 15 min do lodówki. Później posmarować drugą częścią masy po masie malinowej. Odrobinę masy zostawić do posmarowania wierzchu ciasta. Przykryć jasnym biszkoptem (wykonać go tak jak ciemny, tylko bez użycia kakao). Posmarować resztą masy, posypać startą czekoladą.
MASA BUDYNIOWA: większą ilość mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki żółtka i cukier wanilinowy. Dobrze wymieszać. Zalać na gotujące mleko mieszać aż będzie dobrze gęste, ściągnąć z ognia, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu aż do wykończenia, ucierać aż będzie szklista. Połowę masy wyłożyć na ser, rozsmarować.
MASA MALINOWA: galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. Tężejące zmiksować z malinami. Wyłożyć na masę, włożyć na 15 min do lodówki. Później posmarować drugą częścią masy po masie malinowej. Odrobinę masy zostawić do posmarowania wierzchu ciasta. Przykryć jasnym biszkoptem (wykonać go tak jak ciemny, tylko bez użycia kakao). Posmarować resztą masy, posypać startą czekoladą.
zbysiowa
gosia47-47
dziękuję za miły komentarz :)
misia5
gosia47-47
z chęcią bym poczęstowała, ale się niestety skończył :/