czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem marchewki i wspaniałego czekoladowego kremu... Doskonałe do popołudniowej kawki...

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym

 

 

  • Krem:
  • 250g półtłustego twarogu,
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 170g mlecznej czekolady,
  • 130g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
1. Jajka z cukrem ubić na parze na kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie oraz olej z pestek winogron. Wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy. 2. Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować na wierzchu, tworząc przy pomocy noża fantazyjne kształty. Przechowywać w lodówce.
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
Wszystkie skąłdniki cista mieszamy z orzechami
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy