zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto Shrek
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 55

Shrek zasmakuje dużym i małym łakomczuchom :)


trudność: łatwe
czas:

Ciasto Shrek - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropel wybranego aromatu do ciast
  • Masa Shrek`a I:
  • Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
  • 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
  • Masa Shrek`a II:
  • 400 mln śmietanki deserowej 30%
  • 1 galaretka agrestowa lub kiwi
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki agrestowe lub kiwi

Ciasto Shrek - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Shrek (strona 1 z 5)  
aga771977

aga771977
offline

2009-12-09 14:20
Wygląda wyśmienicie :)
Skomentuj
Oceń:
0
dzesika194

dzesika194
offline

2009-12-30 15:41
Przepyszne ciasto:) Robiłam i naprawdę proste i szybkie w robieniu.
Skomentuj
Oceń:
0
Triniti

Triniti
offline

2009-12-31 20:08
Dzisiaj zrobiłam to ciasto:)Naprawdę warto:)Jest bardzo smaczne,a jednocześnie ciekawe:)Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:)
Skomentuj
Oceń:
0
kasia9922

kasia9922
offline

2010-01-26 20:29
Jutro robie to ciasto,lecz zastanawiam sie jaka ma byc ta galaretka wlana do ubitej smietany,czy zinma i lekko stezona?
Skomentuj
Oceń:
0
wiolasenka

wiolasenka
offline

2010-02-01 23:43
Musze przyznac, ze to bardzo smaczne ciasto i mialo wziecie na imprezie!!! Dodam tylko, ze ja Mase Shrek'a II oslodzilam pod koniec ubijania 2 lyzkami cukru pudru. Po konsumcji doszlam do wniosku, ze mozna by rowniez poslodzic Mase Shrek'a I ale to juz wg wlasnych upodoban co do slodkosci. Galaretke wlewalam lekko tezejaca (letnia) i na pewno nie byla zimna, bo przy tych proporcjach bardzo szybko tezeje.
Skomentuj
Oceń:
2
Juleczkaaa

Juleczkaaa
offline

2010-02-17 13:15
Mam chęć wypróbować przepis , tylko mam pytanko o jakich rozmiarach ma byc forma do ciasta? Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
kiara_785639

kiara_785639
offline

2010-05-02 10:07
Mam 13 lat , udało mi się zrobić to ciasto, wyszło śliczniutkie , lecz do biszkopta dodałam zielony kisiel co dodało lepszego koloru smaku i aromatu.
Polecam przepis :)
Skomentuj
Oceń:
1
Meggi

Meggi
offline

2010-06-07 19:24
Ciasto rewelacyjne! Nadaje się na każdą okazję i dla każdego!
Skomentuj
Oceń:
0
miniaeryk

miniaeryk
offline

2010-07-12 14:22
TE CIASTO JEST REWELACYJNE,JADŁAM WCZORAJ,POLECAM.DAJE 5.
Skomentuj
Oceń:
0
Kamila123

Kamila123
offline

2010-08-14 07:53
;)) 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Warstwowa sałatka z brokułem Pasztet jaglano-dyniowy Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Chleb mleczny żytni na zakwasie Mini pizzerinki Gofry z ricottą
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Kompot z antonówki i pigwy Mini naleśniczki z ananasami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane