Ciasto tiramisu

mani3k - Przepis na: Ciasto tiramisu offline

Kucharz
Przepisy: 8
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto tiramisu
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Ciasto tiramisu wyjątkowe i pyszne:)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ciasto tiramisu - SKŁADNIKI:

  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 50 dag mascarpone
  • 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
  • około 20 biszkoptów "kocie języczki"
  • 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
  • 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
  • opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

Ciasto tiramisu - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kawy dodaję amaretto. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem. Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa). Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą. Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto!smacznego:):):)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto tiramisu (strona 1 z 1)  
Hanna

Hanna
offline

2008-08-16 14:32
Ładnie kopiować przepisy z http://gotowanie.onet.pl/29250,0,1,tiramisu,ksiazka_przepis.html ???
Skomentuj
Oceń:
0
mani3k

mani3k
offline

2008-08-16 16:32
Hanna napisał(a):

Ładnie kopiować przepisy z http://gotowanie.onet.pl/29250,0,1,tiramisu,ksiazka_przepis.html ???

to mój przepis nie wiem jak ty czy kopiujesz skoro znasz takie strony
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aj
gość

2009-02-03 21:47
Super przepis :D
bardzo dziekuje!!!
pozdr :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

KUBAS
gość

2008-11-23 19:12
Mam jedno DUŻE zastrzeżenie co do tego przepisu! Po wymieszaniu kogla-mogla z mascarpone należy dodać ubite na sztywno białka (z odrobiną soli) oddzielone od żółtek! Przecież cały urok trramisu to jego puszystość a piana z białek pozwala nam ją uzyskać...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

m
gość

2008-12-20 12:58
KUBAS napisał(a):

Mam jedno DUŻE zastrzeżenie co do tego przepisu! Po wymieszaniu kogla-mogla z mascarpone należy dodać ubite na sztywno białka (z odrobiną soli) oddzielone od żółtek! Przecież cały urok trramisu to jego puszystość a piana z białek pozwala nam ją uzyskać...


Tradycyjny przepis nie zawiera białek :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aga
gość

2008-12-30 07:59
m napisał(a):

KUBAS napisał(a):

Mam jedno DUŻE zastrzeżenie co do tego przepisu! Po wymieszaniu kogla-mogla z mascarpone należy dodać ubite na sztywno białka (z odrobiną soli) oddzielone od żółtek! Przecież cały urok trramisu to jego puszystość a piana z białek pozwala nam ją uzyskać...
Tradycyjny przepis nie zawiera białek :-)

zgadzam się ja też robie bez białek i jest pyszne mniam
Skomentuj
Oceń:
0
marzena2

marzena2
offline

2009-04-15 06:13
aga napisał(a):

m napisał(a):

KUBAS napisał(a):

Mam jedno DUŻE zastrzeżenie co do tego przepisu! Po wymieszaniu kogla-mogla z mascarpone należy dodać ubite na sztywno białka (z odrobiną soli) oddzielone od żółtek! Przecież cały urok trramisu to jego puszystość a piana z białek pozwala nam ją uzyskać...
Tradycyjny przepis nie zawiera białek :-)

zgadzam się ja też robie bez białek i jest pyszne mniam

ja tez zrobilam bez bialek i jest naprawde dobre.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

doda
gość

2008-10-04 23:05
wszystko ok ale tego maskarpone to chyba troche malo jedno opakowanie na 6 jaj
Skomentuj
Oceń:
0
marzena2

marzena2
offline

2009-04-15 06:23
doda napisał(a):

wszystko ok ale tego maskarpone to chyba troche malo jedno opakowanie na 6 jaj

ja mam przepis z 4 zoltek i 50 dkg maskarpone i jest wystarczajaco, uzywalam blaszki kwadratowej 23cm x 23cm
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Dyniowe pankejki Zupa krem z dyni Kotlety z jajek
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami Gołąbki w panierce Kalafior pod beszamelem
Jesienny pstrąg Racuchy dyniowe Knedle ze śliwkami
Makaron z kurczakiem i dynią Proziaki z bieszczad Placki z dyni z sezamem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane