Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Ciasto z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Biszkopt plus truskawki plus jogurt naturalny- świetna alternatywa dla ciężkich, budyniowo- maślanych mas. Smacznego :)

Ciasto z truskawkami

Składniki:

Ciasto z truskawkami

Na biszkopt:

Na masę serową jasną:

  • 1/2 litra serka waniliowego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • cukier puder do smaku

Na masę truskawkową:

Dodatkowo

  • około 500-700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami

Na biszkopt

Białka ubić na sztywno z cukrem. Kolejno dodawać po 1 żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach, około 40 min. Po upieczeniu przestudzić i nasączyć.

Na masę serową jasną:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek waniliowy i przestudzoną żelatynę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Na masę truskawkową:

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Truskawki zmiksować w blenderze i wymieszać z jogurtem naturalnym. Do masy dokładnie wmieszać przestudzoną żelatynę.

Dodatkowo:

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Przełożenie:
Biszkopt- masa serwa jasna (nakładać zaraz po jej przygotowaniu)- masa truskawkowa- truskawki - galaretka.
Podawać schłodzone. Smacznego :)


Tagi:

jajko jajka