AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ciecierzyca w pomidorach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciecierzyca w pomidorach to fajny pomysł na przekąskę, dodatek do obiadu czy jako samodzielne danie. Ciecierzyca posiada właściwości zdrowotne, warto ją serwować co jakiś czas.

Ciecierzyca w pomidorach

Składniki:

Ciecierzyca w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca w pomidorach
Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dorzuciłam przyprawy po jednej łyżeczce: kolendra, papryka czerwona słodka, kminek, mielony imbir, gałka muszkatołowa, garam masala. Dodałam pół łyżeczki kurkumy.

Następnie pomidory pokroiłam w kostkę. Ciecierzycę odcedziłam z zalewy i wypłukałam pod wodą. Razem z pomidorami wrzuciłam do przypraw, dodałam także kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę.

Całość wymieszałam i dusiłam przez około 15 minut. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.