Sposób przygotowania:
Ciecierzyca w pomidorach na ostro
Ciecierzyce namaczamy w wodzie przez około 8 godzin (ja namoczyłam już na wieczór by mieć na następny dzień), następnie gotujemy ją w wodzie w której się moczyła z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz z łyżeczką soli, po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojoną w kostkę (dość dużą) paprykę i gotujemy na wolnym ogniu w tym czasie sparzamy pomidory, 2 należy zblenderować a trzeciego pokroić w dużą kostkę, kiełbaskę kroimy w kosteczkę, wszystko dodajemy do garnka z ciecierzycą i gotujemy razem przez około 20 - 30 minut na koniec doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy tymianek, bazylię oraz papryki - słodką i ostrą - dokładnie mieszamy, na koniec wsypujemy posiekaną natkę - podajemy na gorąco
Marika-