Sposób przygotowania:
Ciecierzyca z warzywami w pomidorach
Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam: cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zrobiła się szklista, dodałam marchewkę i smażyłam na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dołożyłam czosnek, czerwoną i zieloną paprykę, a po kolejnych kilku minutach smażenia – cukinię i osączoną z zalewy ciecierzycę. Przez cały czas smażenia dość często mieszałam zawartość rondla pilnując, żeby warzywa się nie przypaliły. Na końcu dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem, bazylią i oregano, i dusiłam jeszcze wszystko razem do pożądanej miękkości warzyw.
Cukiereczek13
edytaha
Ja ją uwielbiam pod każdą postacią :) Ponoć cieciorka z cebulą to ulubione danie Leonarda da Vinci :)
mysza75
edytaha
:)
Netka
edytaha
Dziękuję Netko :)
monikaT83
edytaha
Monisiu, dziękuję, bardzo mnie dowartościowujesz :)
monikaT83
edytaha
:D