ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zupa z ciecierzycy i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupka z ciecierzycą

Zupa z ciecierzycy i pomidorów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z ciecierzycy i pomidorów

 

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów bez skóry w sosie pomidorowym
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki
  • mała płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1,5 szklanki bulionu
  • vegeta natur
  • cukier
  • dodatki: ulubiony makaron (u mnie kolorowy)

Sposób przygotowania:

Zupa z ciecierzycy i pomidorów
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem. Po 2 min. dodajemy rozmaryn, zawartość puszki z pomidorami oraz resztę oliwy. Gotujemy ok.10 minut następnie wlewamy bulion oraz odcedzoną ciecierzycę. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut, dodajemy pietruszkę, sól , pieprz, vegetę natur. Część ciecierzycy wyjmujemy z zupy, przy pomocy blendera miksujemy połowę zupy, do której wrzucamy z powrotem odłożoną ciecierzycę. Kosztujemy, w razie potrzeby dodajemy cukier (w ilości wg upodobań) oraz sól lub pieprz. Podajemy z odrobiną makaronu. Smacznego :)
Zupa z ciecierzycy i pomidorów
Pomidory gotujemy z czosnkiem a następnie dodajemy bulion
Zupa z ciecierzycy i pomidorów
wszystkie składniki przed zmiskowaniem