Croque Madame

  • 3
  • Marika-
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Croque Madame

Nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że kawałek chleba z patelni z dodatkami może smakować tak wyśmienicie! Idealny pomysł na późne śniadanie w weekend. Polecam!

Składniki:

Croque Madame

 

  • Kromki chleba
  • Ser żółty w plastrach
  • Szynka w plastrach
  • Musztarda (ja używałam sarepskiej)
  • Masło
  • Jajko

Sposób przygotowania:

Croque Madame
1. Dwie kromki chleba smaruję dość grubo musztardą (to będzie "wewnętrzna" strona naszego tosta).

2. Układam plastry sera żółtego i szynki (według uznania - kto ile lubi!).

3. Składam tosta i smaruję zewnętrzne kromki masłem.

4. Wrzucam przygotowaną kanapkę na rozgrzaną patelnię i trzymam do zrumienienia (oczywiście z dwóch stron!)

5. Ugotowane jajko wykładam na wierzch tosta.

Jajko przygotowuję w folii spożywczej - układam folię w miseczce, smaruję odrobiną oliwy, wbijam jajko, zawijam w "cukierka" i wkładam do gotującej się wody. Najbardziej lubię ciepłe, płynne żółtko - przygotowane w ten sposób jajko wyłożone na wierzch kanapki sprawia, że Croque Madame smakuje wybornie!

Tagi:

grzanki tosty