SUPERPRZEPIS

Cukinia faszerowana kuskusem

  • 5
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Cukinia faszerowana kuskusem

Młode cukinie są pyszne i zdrowe, a faszerowane kaszą kuskus z kolorowymi dodatkami stają się idealnym obiadem na letnie popołudnie.

Składniki:

Cukinia faszerowana kuskusem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kuskusem

ETAP 1:

Cukinia faszerowana kuskusem
Cebulę podsmażamy na rozgrzanej patelni

Obraną, pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Cebula powinna się zeszklić

ETAP 2:

Cukinia faszerowana kuskusem
Przygotowany kuskus wsypujemy na patelnię z cebulą

Kaszę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy gorącym bulionem (poziom bulionu powinien być odrobinę wyższy niż poziom kaszy). Odstawiamy i czekamy aż kasza wchłonie płyn.
Następnie wsypujemy kuskus na patelnię z cebulą i mieszamy.

ETAP 3:

Cukinia faszerowana kuskusem
Odcinamy wierzchy z cukinii i zostawiamy je na przykrywki

Z każdej cukinii ścinamy wierzch za pomocą ostrego noża. Łyżką usuwamy gąbczasty środek.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

ETAP 4:

Cukinia faszerowana kuskusem
Na patelnię dodajemy pokrojone papryki ser i natkę

Do kuskusa i cebuli na patelni dodajemy pokrojone papryki, mieszamy i po paru minutach dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

ETAP 5:

Cukinia faszerowana kuskusem
Wydrążone cukinie wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej wierzchami

Gotowym farszem wypełniamy cukiniowe miseczki. Przykrywamy odciętymi wierzchami cukinii. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok 40 minut w 180 stopniach.